Sällskapet Trädgårdsamatörerna - Östgötakretsen
Kommande program 2023
6 juni: Växtauktion hos Agneta och Uffe.
Plats: Kulla Fridhem, kl. 15-17.
6 juni kl 15 - 17: Växtauktion Fridhem trädgård: Kulla Fridhem 1, 59178 Klockrike
Vi kör vår populära växtauktion i Agneta och Uffes fantastiska trädgård. Passa på att komma tidigare för att njuta av deras fina trädgård innan auktionen. Vi uppmanar alla som har möjligheter att bidra med växter eller frön att skänka till årets auktion. Ta med egen fikakorg. Ingen deltagaravgift. Följa gärna Fridhems trädgård på instagram: https://instagram.com/fridhemstradgardklockrike
Öppna trädgårdar/ Trädgårdsrundor, för mera information, se egen flik.
För att kunna få flera att upptäcka vilken upplevelse det är båda att kunna besöka privata
trädgårdar men även att kunna visa upp sin trädgård, har vi nu samordnat ett antal öppna trädgårdar, dvs att under en dag kunna hålla två eller tre trädgårdar i sammageografiska område öppet för visning. Utöver dessa kommer det givetvis även att finnas ett antal enskilda öppna trädgårdar.
Trädgårdsrundor:
13 maj: Borensberg - Ljungsbro - Klockrike
4 juni: Åtvidaberg - Bersbro - Björsäter - här samarbetar vi även med Bersbo gruva, som den 4 juni håller marknad samt erbuder
ett antal Öppna trädgårdar utmed vägen Björsäter - Värna - Bersbro ( https://www.bersbokoppargruvor.se/1015-2/)
11 juni: Norsholm - Finspång
6 augusti: Boet - Bonderyd - Ödeshög - Rök - Dags mosse
20 augusti: Linköping
10 september: Söderköping - Vikbolandet
Mera information om trädgårdar, tider etc kommmer under april.
Öppna trädgårdar:
Uppdateras kontinuerligt.
Önsakar du ha Öppen trädgård under sommaren - hör av dig till någon i styrelsen så marknadför vi dessa som tidigare.
Trädgårdsringar - för mera information, se egen flik.
Trädgårdsresa 1 - 2 september.
Medlemmarna i STA:s Östgötakrets inbjudes till trädgårdsresa den 1-2 september 2023. Vi kommer med hjälp av Kanalbuss styra kosan söderöver mot södra Halland och nv Skåne. På programmet står besök i såväl privata som offentliga trädgårdar samt plantskolebesök. Boende och middag på anrika Margretetorps Gästgifvaregård.
Program:
1 september:
08.00 Avresa från Kanalbuss i Skärblacka. Möjlighet till uppställning av bilar.
08.45 Upphämtning av passagerare i Mantorp
Intag av medhavd fika på lämplig plats och tid under vägen.
Under dagen besöker vi några privata STA-trädgårdar inklusive Owe Jaktlunds trädgård i Slöinge utanför Falkenberg. Vi kommer även besöka Gerben Tjeerdsma och Gerbianska trädgårdens plantskola. För kännedom har det tidigare aviserade besöket på Vargaslätten utgått av kostnadsskäl.
19.00 Gemensam middag på Margretetorps Gästgifvaregård
2 september:
9.00 Avresa från Margretetorps Gästgifvaregård
Under dagen besöker vi dels Rudolf Abelins fantastiska trädgårdsanläggning utanför Båstad, Norrvikens trädgårdar samt dels någon eller några STA-trädgårdar, däribland Anders och Yvonne Johnssons underbara trädgård i Munka Ljungby utanför Ängelholm.
Under besöket på Norrvikens trädgårdar kommer det finns möjlighet för var och en att inta lunch på egen hand.
14.00 Hemresa med fika under vägen
18.00 Ankomst till Mantorp
19.00 Ankomst till Skärblacka
Vi förbehåller oss rätt till ändringar i programmet.
Vi har 40 platser. För det fall det blir fler anmälda kommer reservlista att upprättas. Plats kommer att reserveras i den turordning anmälningar kommer in.
Anmälan till Bengt Ivarsson per e-post bengt.ivarsson(at)kihlstedts.se eller telefon 070-5147670.
Kostnaden per person uppgår till 1500 kronor för medlemmar. I mån av plats erbjuds icke-medlemmar att delta till en kostnad av 1800 kronor. I kostnaden ingår bussresa, lunch i Simlångsdalen, inträde på Norrviken, trerätters middag, exklusive dryck på Margretetorps Gästgifveri samt fika på hemvägen. Var och en betalar därutöver boende på Margretetorps Gästgiveri, kostnad 1350-1750 kronor för enkelrum och 1250 kronor per person i dubbelrum, dryck till middagen, lunch på Norrvikens trädgårdar samt eventuella växtinköp. Anmälningsavgift om 500 kronor per person inbetalas till bankgiro 648-5866 inom tio dagar efter att deltagande bekräftats. Ange namn på deltagare samt att betalningen avser Resa. Sista anmälningsdag är den 31 maj. Vi ser fram emot en trevlig resa tillsammans med er!
Resekommittén genom
Ida Stockberg, Pernilla Svensson, Bengt Ivarsson
21 maj: Växtbytardag hos Bengt Ivarsson
Årets första Växtbytardag blev en riktig succe. Fint väder och rekord vad gäller både antal besökare, växtsäljare/bytare och lotterivinster. För inte aEtt stort tack till Bengt för att vi fick vara i din fina trädgård. Och igen ett stort tack till Inkan och Lena som lyckades förse alla med superfika! Många gick hem med nya växter, benmjöl och en och annan planta från B´Ströö.
20 maj: Marknadsföringsaktivitet vid Trädgårdslust Norrköping.
Solig och fin dag med många roliga möten och inspirerande samtal. Foto Abhay Devasthale
6 maj: Tillverkning av lätta tråg.
Vi tillverkade lätta tråg. Perfekta för alpiner, busker och/eller mindre träd.
Marknadsföring av STA i samband med Naturcentrum och Sesams Fröbytardag. Alltid lika roligt att träffa trädgårdsintresserade, men alltid extra roligt att träffa medlemmar, både gamla trotjänare, nya och kommande.
Saras favoriter samt spännande nya sorter för att få en långlivad och innehållsrik trädgård. Med fokus på att skapa en lång säsong i trädgården. Med vackra bilder från Nyhagens Trädgård och andra inspirerande planteringar. En del skötselråd och planteringsråd. För mera information om Nyhagens trädgård, se http://www.nyhagenstradgard.se
Lisbeth Antonsson visar bilder från sin och makens trädgård, som ligger mellan Omberg och Tåkern i Ödeshögs kommun. Trädgården ligger på Dags mosse, som innebär fukt och skugga från träden runt tomten. Vi odlar mycket skuggtåliga perenner men också träd och buskar. En del rabatter är dränerande med grus och där odlas solälskande växter.
Anton berättar om ormbunkar och deras historia. Från ormbunksgalenskapen i det viktorianska Storbritannien och vidare in i vår tid. Hur skötselkrävande är ormbunkar? Odlingstips och råd. Anton är författare bakom boken Ormbunkar (2019).
I Sverige blommar det ofta från maj till augusti med resten av året ligger många trädgårdar öde. Det sägs att vi har en kort trädgårdssäsong i Sverige, men är det verkligen samt? Och måste det vara så? Inte enligt trädgårdsskribenten Ellen Forsström. Hon menar att det går att förlänga säsongen rejält och dessutom skapa en trädgård som är fin på självaste julafton. Ellen är journalist, fotograf och författare. Vacker trädgård året om - Planering, växtval och samspel med grönskan är hennes tredje bok. Ellen är dessutom bosatt utanför Linköping och medlem av Östgötakretsen.
Ludvig johansson berättar om zonknäckeri och hur du ökar chanserna att lyckas med känsliga växter i kallt klimat. Han ger tips om många roliga och udda växter vi kan odla. Ludvig har i 20 år byggt upp sin trädgård “Djungel” med Indiana Jones-tema i Häggum, Skaraborg, där han försöker odla det han vill.
Föreläsning: Klätterväxer, den 23 jan 2022
Vi tackar Owe Jaktlund. Tack även till all deltagare och Lena och Inkan för de jättegoda kakorna.
Föreläsning: Fotografera i trädgården, den 21 nov
Vi tackar Peter Ericsson. Tack även till all deltagare och Lena och Inkan för de jättegoda kakorna.
Växtbytardag i Åhagen, den 3e oktober
Tack Lena, Inkan, Ranveig och alla deltagare.
Lökfrossan i Joey's trädgård, den 26 sep
Tack Anna, Cecilia och Ida! Tack även till Lena.