Program 2021

I stället för att helt ställa in höstens och vinterns program satsar vi på att köra digitala föredrag. De kommer att administreras via Zoom, och länk skickas ut via mail till alla medlemmar. Information om detta läggs ut i samband med nya evenemang via evenemang på facebook-sidan och även här på hemsidan.

31 januari kl 15: Föredrag 

Föreläsare: Boel Nordgren (http://edlashave.se/), plats: Digitalt
Ett växande yrke: Kvinnliga trädgårdsmästare, trädgårdsskolor för kvinnor och trädgårdsodlingens roll inom kvinnorörelsen 1859-1923

Trädgårdsantikvarie Boel Nordgren berättar om de svårigheter kvinnor mötte kring sekelskiftet 1900 då de försökte ta sig in i trädgårdsvärlden som professionella yrkesutövare. Trädgårdsodlingen vid hemmet hade traditionellt varit ett kvinnligt ansvarsområde, men att kvinnor skulle kunna utbilda sig till trädgårdsmästare var långtifrån en självklarhet. Exempel ges på enskilda personer och organisationer som arbetade med trädgårdsfrågan i försök att öka kvinnors frihet och ge dem tillgång till utbildning och yrkesliv. 

28 februari kl 15: Föredrag

Föreläsare: Mona M Hallin, trädgårdsdesigner på Smakfull trädgård (https://smakfulltradgard.se/), digitalt

Anlägg en ätbar vacker perennrabatt 

Tänk dig en prunkande ätbar perennrabatt med vackra växter under hela säsongen. Rabatten surrar av insekter och du kan skörda ätbart från tidig vår till sen höst. I salladsskålen landar ätbara blommor, syrliga blad och mild lök och i woken hamnar fleråriga bladgrönsaker och dagliljans goda knoppar. Visst är det härligt när vi kan kombinera det vackra med det ätbara och samtidigt gynna den biologiska mångfalden?
Mona berättar som sin ätbara rabatt och ger tips om fleråriga grönsaker, ätbara blommor, vackra kombinationer och hur man får en lång skördesäsong i sin perennrabatt.

21 mars kl 15: Foredrag och ÅRSMÖTE

Föreläsare: ”Rosenkungen” Håkan Gidestrand och därefter ÅRSMÖTE.

Är det inte något att se fram emot så säg?!  Att starta upp våren med ett föredrag om väldoftande, fantastiska blommor som älskas av så många. Inbjudan kommer att skickas ut, där man får anmäla sig och därefter få tillgång till länk till föredraget.

25-28 mars: Digital trädgårdsmässa

Årets största trädgårdsmässa äger rum digitalt. STA är naturligtvis med! Kolla gärna digital program och missa inte att titta spännande föredrag, evenemang etc. Sprida gärna ordet till andra trädgårdsentusiaster.


Klicka här för att veta vad STA har för program!

25 april kl 14: Växtbytardag

Hos Anna Tjäder

Jeppestad Överby Gård, 58592 Linköping (Mobil: 0708-425251)

Finns även lotteri. Evenemang inträde 60 kr.
Passa på att köpa och hämta billiga böcker på plats hos Anna. Kolla listan på hemsidan.

8 maj kl 15: Besök

INSTÄLLD - Besök på Linuddens plantskola

Var: Flachens väg 1, Nyköping

När: Lördagen den 8 maj kl 15.00

23 maj kl 14: Trädgårdsträff

Trädgårdsträff hos Bengt Ivarsson
Var: Rågårda Ljungs prästgård
Vägbeskrivning: väg 34 mellan Linköping och Borensberg, sväng mot Maspelösa, STA-skylt efter ca 400 meter
När: Söndagen den 23 maj kl 14.00
Kostnad: 40 kr
Kaffeservering och lotteri

Den 23 maj kl 14.00 har vi Trädgårdsträff hos Bengt Ivarsson. Bengt bor i en gammal prästgård med tillhörande prästgårdspark. På tomten har det varit prästgård sedan mitten av 1600-talet även om det inte finns några synliga spår kvar av det idag. Trädgården är på drygt 7000 kvm och består till stora delar av traditionell prästgårdspark med diverse träd och buskar som stora askar, tulpanträd, mullbär, magnolior, kvitten, syrenhäckar, blomsterkorneller, valnötsträd, kinesisk toon, en mängd pioner samt vad som sannolikt är Sveriges största Frankfurtros. Om vädret framöver blir mer gynnsamt än hittills kan förhoppningsvis bl a en stor purpurfläckig buskpion, sockblommor, olika klematis, syrener och de första rosorna blomma. Det finns även ett rikt och livskraftigt bestånd av kirskål! Eftersom trädgården är stor kommer vi kunna röra oss coronasäkert. Det kommer finnas fikabord utställda på olika platser i trädgården så ni kan sitta och fika med avstånd till andra medlemmar.


6 juni kl 14: Växtauktion

Hos Agneta och Uffe

Fridhems trädgård, Klockrike

11 juli kl 12: Besök

Kärlekens trädgård på Lilla Vik

http://www.lilla-vik.se/

Vi får en guidad tur av Karola Messner. Ingen samåkning arrangeras. Ta med eget fika. 

Vägbeskrivning: Från Valdemarsvik väg 212 mot Gryt. I Gryt, följ avtagsväg söderut mot Breviksnäs. Efter ca 5 km lien väg åt vänster va 1,5 km.

15 aug kl 14: Trädgårdsträff

Den 15 augusti kl 14.00 har vi Trädgårdsträff hos Peter Hult.
Var: Kuggorp, Grönlund, Gammalkil.
Vägbeskrivning: Från Linköping. Kör mot Vikingstad och ta vänster i rondellen mot Ulrika. Kör knappt 2 mil (när ni ser skylt mot Duseborg så är det 4 km kvar. MEN sväng inte utan fortsätt mot Ulrika). När ni ser skylt mot Överberg, så fortsätt mot Ulrika någon kilometer, sedan ser ni en STA-skylt till höger in på liten grusväg. Kör ca 700m sedan är det 1:a huset. (OBS! om ni passerar Ånnebo så har ni kört för långt)
Kostnad: 40 kr, Kaffeservering och lotteri

Trädgårdsbeskrivning: Trädgården är en skogstomt på ca 4000 m2. Trädgården är i ständig utveckling där vi försöker skapa ett antal olika områden, tex en rosenträdgård, dammar med rodhodendron & azaleor, fruktgård och odlingsområde med två växthus. Nyligen har vi även påbörjat ett försök att få till ett arboretum, ytterligare tankar är att skapa en Medelhavsträdgård, en Cottage garden och ett område liknande det öländska alvaret. MEN, trädgården är ju långt ifrån klar så ett stort antal olika ogräsarter kan även studeras. Vår förhoppning är att våra trädgårdsdrömmar kan vara en inspiration och väcka idéer för er andra att ta med sig.

Välkomna!

29 aug kl 15-17: Besök

Besök på Ekhagens perenner


Plats: Ingvaldstorp Ekhagen, 596 95 Väderstad


26 sep kl 14-16: Lökfrossa

Kretsen ordnar försäjling av lökar


Plats: Joey's trädgård, Veteklintvägen 34, 617 90 Skärblacka


3 okt kl 14-16: Växtbytardag

Växtbytardag hos Ranveig Nåbo


Plats: Ryckelsby Åhagen, Boxholm.

Aug - sept

Studiecirkeln: Vatten i trädgården


Studiecirkeln: Vatten i trädgården

Det blir 5 träffar på tisdagskvällar i augusti och september, klockan 18-20 med start tisdagen 10 augusti. 

På träffarna blir det föredrag med inspiration för utformning av trädgårdsdammar, hur man anlägger sin damm och olika skäl till varför det är bra att ha en damm eller sumpbädd i trädgården t ex för biologisk mångfald. 

Vi kommer att göra två studiebesök i trädgårdar med dammar, gärna fler om någon deltagare har en egen damm eller känner till en damm som vore intressant att besöka! Under tiden som studiecirkeln pågår kan ni samla inspiration och fundera på hur ni själva skulle kunna få in vatten i era trädgårdar, så kan vi skissa, diskutera och utbyta och bolla idéer under en av de sista träffarna. 

Kostnad 300 kr för medlemmar, 600 kr icke medlemmar. 

Vid intresse kontakta Anna Tjäder anna@sta-ostgota.se 

Öppen trädgård

Vi uppmuntrar medlemmar att visa er trädgård. Vänligen notera att ni behöver inte satsa extra tid eller göra speciella förberedelser för detta. Det är bara ett informellt tillfälle att träffa andra entusiaster. Vi välkomnar alla oavsett erfarenhetsnivå eller trädgårdensstorlek. Man lär sig alltid något nytt från varje besök. Anmäla gärna till abhay@sta-ostgota.se


8 juni kl 19, Anna-Kristina Wagndal, Trumslagaregatan 49, 582 16, Linköping (Mobil: 0762206680)

20 juni, kl 12-16, Ida Stockberg, Torstorpsvägen 15, 612 34 Finspång

1 juli kl 16-19, Therese Andersson, Karstorp Lorensberg 1, 609 95 Norrköping. 1.5 km från Vrinnevi sväng mot Ludden, 100m på Ingeltorpsv och sedan vänster på en liten väg. Ett rött hus med vita knutar. (Mobil: 0704932255)  

11 juli, kl 10-16, Johnny och Birgitta Dahlgren, Springerbergsvägen 9, Loftahammar

http://www.johnnyobirgitta.se/

18 juli kl 12-16, Joey's trädgård, Veteklintvägen 34, 61790 Skärblacka

https://www.instagram.com/joeystradgard/

8 aug kl. 16-18, Anna Tjäder, Jeppestad Överby Gård, 58592 Linköping (Mobil: 0708-425251)