Sällskapet Trädgårdsamatörerna - Östgötakretsen
Program 2024
Föreläsningar och träffar
14 januari kl 14 - 16: Bör vi anpassa våra trädgårdar till klimatförändringarna? Abhay Devasthale. Naturcentrum Linköping, Lasarettsgatan 1, 582 29 Linköping.
Klimatförändringen pågår och dess effekter märks i vårt dagliga liv. I Sverige hör vi ofta att den pågående globala uppvärmningen är bra för odlingen. Är det verkligen så? Denna föreläsning illustrerar de pågående och framtida klimatförändringar och de möjligheter och utmaningar som följer. Vi diskuterar även hur vi kan anpassa våra trädgårdar och till och med vara en del av lösningen.
Det blir även fika, lotteri och trädgårdsmingel. Kostnad 40 kr för medlemmar och 60 kr för icke-medlemmar. Ta gärna med lotterivinster.
18 februari kl 14 - 17: Årsmöte med efterföljande föreläsning av Jacky Thang. Naturcentrum Linköping, Lasarettsgatan 1, 582 29 Linköping.
En trädgårdsnörd som aldrig får nog.
Det blir fika, lotteri och trädgårdsmingel. Gratis inträde. Ta gärna med lotterivinster.
17 mars kl 14 - 16: Föreläsning Ulf Sill. Naturcentrum Linköping, Lasarettsgatan 1, 582 29 Linköping.
Lundväxter under årets gång, Ulf har med sig ett antal fina lundväxter till försäljning.
Det blir även fika, lotteri och trädgårdsmingel. Kostnad 40 kr för medlemmar och 60 kr för icke-medlemmar. Ta gärna med lotterivinster.
April: Mera information kommer.
19 maj kl 10 - 13: Gjutning av lätta tråg. Hos Ranveig Nåbo, Ryckelsby Åhagen 1, 595 75 Boxholm.
Välkommen till en endagskurs i gjutning av lätta tråg. Ett snyggt inslag i trädgården och perfekt för känsliga växter och alpiner. Vi kommer att köpa in material som du betalar på plats. För ett mindre tråg, c:a 30x30x20 cm, ligger materialkostnaden på ca 300 - 400 kr och därutöver tillkommer en kursavgift på 40 kr. Ta med egen form, plasthandskar och skyddande kläder. Max antal personer är 12. Anmälan görs till ranveig@sta-ostgota.se senast 2 maj.
19 maj kl 14 - 16: Växt- och frömarknad. Hos Ranveig Nåbo, Ryckelsby Åhagen 1, 595 75 Boxholm.
Passa på att byta/sälja överblivna växter och frön från vårens trädgårdsrensning eller årets frösådder. Märk växterna med namn och pris. Det blir även fika, lotteri och trädgårdsmingel. Kostnad 40 kr för medlemmar och 60 kr för icke-medlemmar. Ta gärna med lotterivinster.
6 juni kl 15 - 17: Växtauktion Fridhem trädgård: Kulla Fridhem 1, 59178 Klockrike
Vi kör vår populära växtauktion i Agneta och Uffes fantastiska trädgård. Passa på att komma tidigare för att njuta av deras fina trädgård innan auktionen. Vi uppmanar alla som har möjligheter att bidra med växter eller frön att skänka till årets auktion. Ta med egen fikakorg. Ingen deltagaravgift. Följa gärna Fridhems trädgård på instagram: https://instagram.com/fridhemstradgardklockrike
Öppna trädgårdar/ Trädgårdsrundor, för mera information, se egen flik.
Har du möjlighet att öppna din trädgård för besökare under 2024? Hör av dig till någon i styrelsen.Vi kommer att även under 2024 arrangera trädgårdsrundor, det vill säga ett antal trädgårdar som under ett och samma datum och inom ett begränsat geografiskt område håller öppen trädgård. Ett givet datum för en av våra trädgårdsrundor kommer att vara den 30 juni då Tusen trädgårdar arrangeras och där Trädgårdsamatörerna är en av arrangörerna. En blankett för intresseanmälan kommer att skickas ut under januari.
Trädgårdsringar - för mera information, se egen flik.
Under 2022/2023 har vi haft sju ringar aktiva där deltagare träffades i varandras trädgårdar för trädgårdssnack och utbyte av erfarenheter och kunskaper. En och annan planta eller frö bytte även ägare. Nu kommer nya ringar att sättas upp för 2024/2025. Önskar du delta? Passa på att anmäla dig till ranveig.nabo@gmail.com, eller via formulär som kommer att skickas ut under januari/februari.
Samköp
Samköp av växter eller trädgårdsmaterial är ett populärt erbjudande för våra medlemmar. I år ges möjligheten att beställa växter från Linders plantskola https://lindersplantskola.se.
Katalog samt mera information angående beställning kommer att skickas ut till samtliga medlemmar digitalt under januari. Beställning görs senast 25 februari. Beställda plantor hämtas i samband med årets Växt- och frömarknad den 19 maj.
Studiecirkel
Temat för årets studiecirkel är Trädgårdssnjutning. Hur utvecklar vi och beskriver våra trädgårdar i ord och bild. Oberoende av om vi startar vår trädgårdsresa med ett blankt papper, en igenväxt gammal trädgård eller redan har en befintlig trädgård så börjar eller pågår ändå en resa med att skapa eller utveckla en trädgård efter våra egna drömmar och behov. Hur beskriver vi vår trädgård nu och i framtiden. Under sex träffar kommer vi att diskutera trädgårdsdesign, växtval och växtkunskap, drömrabatter samt lära oss mera om trädgårdsfotografering. Inbjudan med mera information om tider och kostnad distribueras under januari.
Trädgårdsresor
Under 2024 kommer en till två resor att arrangeras. Mera infomration kommer under våren.
Medlemserbjudande
Både STA Ösgötakretsen och STA centralt erbjuder olika typer av rabatter hos våra samarnbetspartners. För mera infomation, se flik samt
Insekter och trädgård. Föreläsning med Kjell Antonsson. Naturcentrum
Linköping. 19 november 2023.
Hur och varför skapa en vild biologist mångfald i våra trdägårdar. Nya bi-älskande växter fick sättas upp på önskelistan, en lite sandhög planeras, men vi fick även en insikt i hur viktiga våra trädgårdar är för biologiskt mångfald. Tack Kjell!
Många växter och frö bytte ägare denna soliga eftermiddag. Ett stort tack till alla deltagare, fikagrupp och Peter som visade upp sin fina trädgård. Foto: Cecilia Engström.
Årets lökfrossa slog rekord både i antal besökare och utbud av lökar. Många unika lökväxter kommer att dyka upp hos våra medlemmar nästa år. Stort tack till lökfrossa- och fikagruppen, Abhay som visade upp sin fina trädgård samt till alla deltagare som tog sig till Skärblacka denna fina söndag. (Foto: Cecilia Engström, Ranveig Nåbo).
För första gången på flera år, har vi nu kunnat genomföra en trädgårdsresa som denna gång gick till norra Skåne. Här fick vi njuta av många trädgårdsupplevelser, lärorika och roliga samtal och nya bekantskaper. En lyckad resa som gav mersmak inför nästa år.
6 juni 2023: Växtauktion hos Agneta och Uffe, Fridhem
I strålande sommarvärme bytte växter ägare. Ett stort tack till alla som deltog och specifikt till alla som bidrog med växter till autkionen. Är ni nyfikna på Agenta och Uffes trädgård?
Följa gärna Fridhems trädgård på instagram: https://instagram.com/fridhemstradgardklockrike
21 maj 2023: Växtbytardag hos Bengt Ivarsson
Årets första Växtbytardag blev en riktig succe. Fint väder och rekord vad gäller både antal besökare, växtsäljare/bytare och lotterivinster. För inte aEtt stort tack till Bengt för att vi fick vara i din fina trädgård. Och igen ett stort tack till Inkan och Lena som lyckades förse alla med superfika! Många gick hem med nya växter, benmjöl och en och annan planta från B´Ströö.
20 maj 2023: Marknadsföringsaktivitet vid Trädgårdslust Norrköping.
Solig och fin dag med många roliga möten och inspirerande samtal. Foto Abhay Devasthale
6 maj 2023: Tillverkning av lätta tråg.
Vi tillverkade lätta tråg. Perfekta för alpiner, busker och/eller mindre träd.
Marknadsföring av STA i samband med Naturcentrum och Sesams Fröbytardag. Alltid lika roligt att träffa trädgårdsintresserade, men alltid extra roligt att träffa medlemmar, både gamla trotjänare, nya och kommande.
Saras favoriter samt spännande nya sorter för att få en långlivad och innehållsrik trädgård. Med fokus på att skapa en lång säsong i trädgården. Med vackra bilder från Nyhagens Trädgård och andra inspirerande planteringar. En del skötselråd och planteringsråd. För mera information om Nyhagens trädgård, se http://www.nyhagenstradgard.se
Lisbeth Antonsson visar bilder från sin och makens trädgård, som ligger mellan Omberg och Tåkern i Ödeshögs kommun. Trädgården ligger på Dags mosse, som innebär fukt och skugga från träden runt tomten. Vi odlar mycket skuggtåliga perenner men också träd och buskar. En del rabatter är dränerande med grus och där odlas solälskande växter.
Anton berättar om ormbunkar och deras historia. Från ormbunksgalenskapen i det viktorianska Storbritannien och vidare in i vår tid. Hur skötselkrävande är ormbunkar? Odlingstips och råd. Anton är författare bakom boken Ormbunkar (2019).
I Sverige blommar det ofta från maj till augusti med resten av året ligger många trädgårdar öde. Det sägs att vi har en kort trädgårdssäsong i Sverige, men är det verkligen samt? Och måste det vara så? Inte enligt trädgårdsskribenten Ellen Forsström. Hon menar att det går att förlänga säsongen rejält och dessutom skapa en trädgård som är fin på självaste julafton. Ellen är journalist, fotograf och författare. Vacker trädgård året om - Planering, växtval och samspel med grönskan är hennes tredje bok. Ellen är dessutom bosatt utanför Linköping och medlem av Östgötakretsen.
Ludvig johansson berättar om zonknäckeri och hur du ökar chanserna att lyckas med känsliga växter i kallt klimat. Han ger tips om många roliga och udda växter vi kan odla. Ludvig har i 20 år byggt upp sin trädgård “Djungel” med Indiana Jones-tema i Häggum, Skaraborg, där han försöker odla det han vill.
Föreläsning: Klätterväxer, den 23 jan 2022
Vi tackar Owe Jaktlund. Tack även till all deltagare och Lena och Inkan för de jättegoda kakorna.
Föreläsning: Fotografera i trädgården, den 21 nov
Vi tackar Peter Ericsson. Tack även till all deltagare och Lena och Inkan för de jättegoda kakorna.
Växtbytardag i Åhagen, den 3e oktober
Tack Lena, Inkan, Ranveig och alla deltagare.
Lökfrossan i Joey's trädgård, den 26 sep
Tack Anna, Cecilia och Ida! Tack även till Lena.