Program 2020 / 2021I stället för att helt ställa in höstens och vinterns program satsar vi på att köra digitala föredrag. De kommer att administreras via Zoom, och länk skickas ut via mail till alla medlemmar. Information om detta läggs ut i samband med nya evenemang via evenemang på facebook-sidan och även här på hemsidan.

 


6 december kl 16: Föredrag

Vilda växter i trädgården – Varför det?

Föreläsare: Cecilia Engström, Plats: Digitalt

Det har kommit många larmrapporter om minskande biologisk mångfald orsakat av framförallt människans sätt att förändra livsmiljöer, och som förvärras av bland annat förändring av klimatet och spridning av främmande ibland invasiva arter. På senare år har allt fler börjat föreslå trädgårdar som en resurs för att bevara och öka biologisk mångfald. I Sverige pratas om att odla växter som lockar pollinerare eller om att anlägga en mindre slåtteräng i ett hörn av trädgården, men i Australien och Sydafrika finns en rörelse för att anlägga hela planteringar med enbart inhemska arter utan att ge avkall på estetik och design. Finns motsvarande rörelse i Sverige? Vilka fördelar finns med att använda vilda växter? Vilka inhemska vilda växter används i trädgårdar idag och hur kan de användas i en trädgårdsdesign? Jag presenterar exempel jag har hittat, och om ni har egna exempel kan föredraget gärna övergå i diskussion!

  

31 januari kl 15: Föredrag

Föreläsare: Boel Nordgren (http://edlashave.se/), plats: Digitalt

Ett växande yrke

Kvinnliga trädgårdsmästare, trädgårdsskolor för kvinnor och trädgårdsodlingens roll inom kvinnorörelsen 1859-1923

Trädgårdsantikvarie Boel Nordgren berättar om de svårigheter kvinnor mötte kring sekelskiftet 1900 då de försökte ta sig in i trädgårdsvärlden som professionella yrkesutövare. Trädgårdsodlingen vid hemmet hade traditionellt varit ett kvinnligt ansvarsområde, men att kvinnor skulle kunna utbilda sig till trädgårdsmästare var långtifrån en självklarhet. Exempel ges på enskilda personer och organisationer som arbetade med trädgårdsfrågan i försök att öka kvinnors frihet och ge dem tillgång till utbildning och yrkesliv. 

 

28 februari

Vi hoppas även kunna anordna en digital föreläsning även 28 februari, men vi är ännu inte klara med alla detaljer runt den. Håll utkik på hemsidan och Facebook!

 

21 mars kl 15: Digitalt föredrag med ”Rosenkungen” Håkan Gidestrand och därefter ÅRSMÖTE.

Är det inte något att se fram emot så säg?!  Att starta upp våren med ett föredrag om väldoftande, fantastiska blommor som älskas av så många. Inbjudan kommer att skickas ut, där man får anmäla sig och därefter få tillgång till länk till föredraget.

 

Planerad studiecirkel

Apropå studiecirklar! Årets mycket uppskattade Design-cirkel kommer förhoppningsvis att följas upp med en cirkel om ”Vatten i trädgården”. Anmäl gärna intresse redan nu, så vi får en uppfattning om hur många som kan vara vilja vara med. Maila anna@sta-ostgota.se.