Sällskapet Trädgårdsamatörerna - Östgötakretsen
Program 2023
22 januari: En föreläsning om världens äldsta växter. Anton Sundin.
Plats: Fontänen, Västra vägen 32, 582 28 Linköping, kl. 14-16.
12 februari: Årsmöte och föredrag av Lisbeth Antonsson.
Plats: Fontänen, Västra vägen 32, 582 28 Linköping, kl. 14-16.
12 mars: Magnolior och andra odlingsvärda buskar och träd med Sara Brenne.
Plats: Fontänen, Västra vägen 32, 582 28 Linköping, kl. 14-16.
6 maj: Tillverkning av lätta tråg.
Plats: Ryckelsby, Åhagen, kl. 14-17.
21 maj: Växtbytardag hos Bengt Ivarsson.
Plats: Rågårda Ljungs Prästgård 1, kl. 14-16.
6 juni: Växtauktion.
Plats: Kulla Fridhem, kl. 15-17.
Jan - maj: Studiecirkel i växtförökning
Vi bjuder in till en spännande studiecirkel där vi lär oss allt om växtförökning. Läs vidare här.
Skicka gärna intresseanmälan till Peter Hult: peter.hult@liu.se
Öppna trädgårdar/ Trädgårdsrundor
För att kunna få flera att upptäcka vilken upplevelse det är båda att kunna besöka privata
trädgårdar men även att kunna visa upp sin trädgård, önskar vi nu inför nästa år, uppmana till
samordnade öppna trädgårdar, dvs att under en dag kunna hålla två eller tre trädgårdar i samma
geografiska område öppet för visning. Vi har nu samordnare inom följande områden:
Ödeshög: Lisbeth, lis.antonsson@gmail.com
Borensberg: Mikael och Ingela, zigge@boremail.com
Linköping: Elisabeth Lietha: elisabeth_lietha@hotmail.com
Söderköping: Barbro Björklund: barbro.bjorklund54@gmail.com
Är du intresserad och bor inom dessa områden så hör av er till någon av våra samordnare.
Är du intresserad men bor inom ett annat geografiskt område så hör av dig till
ranveig@sta-ostgota.se
Vi kommer även att samarbeta med Bersbo gruva, som den 4 juni håller marknad samt erbuder
ett antal Öppna trädgårdar utmed vägen Björsäter - Värna - Bersbro. En sammanställning över
samtliga trädgårdsrundor kommer att distribueras under våren. Självklart finns det även möjlighet
att arrangera Öppen trädgård även utanför dessa tider. Då är det bara att anmäla även detta till
någon i styrelsen så marknadsför vi dessa som tidigare.
Program 2022
23 januari kl 14: Klätterväxter. Föreläsning av Owe Jaktlund.
Plats: Fontänen Linköping.
Ett föredrag som går på tvären genom släktträdet och istället bara handlar om de växter som kan klänga eller klättra för att ta sig upp till ljuset. Det har blivit en lista på drygt 40 släkten med en eller flera arter och former som är intressanta för våra trädgårdar. Owe går igenom såväl vedartade och perenna växter samt några annueller, som då inkluderar de som inte överlever en normal vinter hos oss. Några av växterna är gamla bekanta för de flesta av er men kanske är det någon som ni aldrig har hört talas om. PS Klematis och rosor ingår inte i föredraget.
6 februari kl 15: Årsmöte och föreläsning om frösådd av annuella blommor av Natalia Nunez.
Plats: Fontänen Linköping.
Natalia Nunez, utbildad trädgårdsmästare och snittblomsodlare som driver Den goda floran kommer i denna föreläsning ta upp odlingsvärda blommor både till snitt och som förgyller trädgården. Frösådd är temat och vi går igenom olika tekniker och aspekter för att lyckas. För mer information https://dengodafloran.se/. Inget inträde.
27 mars kl 14: Rosor. Föreläsning av Roland Hermansson.
Plats: Fontänen Linköping.
Odlingsvärda rosor för nordiska förhållande och hybridiseringsarbete. En av rosorna med Roland som förädlare är den populära Ydrerosen. Kostnad 60 kr för medlemmar och 100 kr för Icke-medlemmar. Fika och lotteri. Ta gärna med lotterivinster.
24 april kl 15: Växtbytardag. Hos Peter Hult
Plats: Kuggorp Grönlund, Gammalkil.
Passa på att byta/sälja överblivna växter från höstens trädgårdsrensning eller årets frösådder. Märk växterna med namn och pris. Det blir även fika, lotteri och trädgårdsmingel. Kostnad 40 kr för medlemmar och 60 kr för Icke-medlemmar. Fika och lotteri. Ta gärna med lotterivinster.
Vägbrskrivning:
Från Linköping, kör mot Vikingstad, sväng i rondellen mot Ulrika, kör ca 1,5 mil, sväng höger på liten grusväg när du ser STA-skylten.
(OBS! Kommer du till Ånnebo har du kört för långt)
Ring 070-2592926 om du inte hittar
8 maj kl 14: Vi besöker plantskolan Linudden.
Sortimentet omfattar till stor del det som kanske är lite svårare att hitta i de flesta andra plantskolor, även om också vanliga sorter erbjuds. Det behöver för den skull inte vara svårodlat eller exklusivt, även om det kanske kan gälla för en del erbjudna växter. Tyngdpunkt ligger på Magnolia och Rhododendron, men även andra buskar och träd, ovanliga perenner, lökväxter, orkidéer wtc erbjuds. Urvalet görs främst med tanke på entusiaster, men många plantor är också lämpliga för nybörjare och många plantor har valt för deras härdighets skull. Se gärna mera information https://linudden.se/. Vi hoppas kunna arrangera samåkning till Linudden. Mera information kommer. Inget inträde.Ta med fikakorg.
14 maj kl 10 - 15: Vi tillverkar lätta tråg. Ann-Christine Holmgren guidar oss.
Plats: Hos Ranveig Nåbo. Ryckelsby Åhagen.
Välkommen till en endagskurs i gjutning av lätta tråg. Ett snyggt inslag i trädgården och perfekta för känsliga växter och alpiner. Vi kommer att köpa in material som du betalar på plats. För ett mindre tråg, ca 30x30x20 ligger materialkostnaden på ca 150 - 200 sek och därutöver tillkommer en kursavgift på 100 kr. Ta med egen form, plasthandskar och skyddande kläder. Ta gärna med lunch. Fika bjuder vi på. Max antal personer är 12. Anmälan görs till ranveig@sta-ostgota.se.
6 juni kl 15: Trädgårdsamatörernas dag och växtauktion hos Agneta och Uffe.
Plats: Fridhems trädgård, Kulla Fridhem 1, 59178 Klockrike
12 juni kl 14-16: Pollinering samt öppen trädgård hos Gunilla Härefelt
Plats: Krokvägen 34, 602 10 Norrköping
21 augusti kl 15-17: Visning och trädgårdsmingel hos Cecilia Engström
Plats: Syrénvägen 26, 618 31 Kolmården
Vi får en presentation av Cecilias fina trädgård och möjlighet till trädgårdsmingel. Kostnad 40 kr för medlemmar och 60 kr för icke-medlemmar. Fika och lotteri. Ta gärna med lotterivinster.
Följ gärna Cecilia på instagram: https://www.instagram.com/tradgard_i_kolmarden/
10 september 10 - 14: Vi tillverkar lätta tråg, hos Ranveig Nåbo, Ryckelsby Åhagen 1, 595 75 Boxholm
Välkommen till en repris av vår endagskurs i gjutning av lätta tråg som vi tidigare körde i maj. Tråget vi tillverkar är ett snyggt inslag i trädgården och perfekt för känsliga växter och alpiner. Vi kommer att köpa in material som du betalar på plats. För ett mindre tråg, c:a 30x30x20 cm, ligger materialkostnaden på c:a 150 - 200 kr och därutöver tillkommer en kursavgift på 100 kr. Ta med egen form, plasthandskar och skyddande kläder. Ta gärna med lunch. Fika bjuder vi på. Max antal personer är 12. Sista anmälningsdag 15 augusti. Anmälan görs till ranveig@sta-ostgota.se.
25 september kl 14-16: Lökfrossa i Joeys trädgård
Plats: Veteklintvägen 34, 61790 Skärblacka
16 oktober 14-16: Växtbytardag hos Anna Ahlsten Andersson
Plats: Björkdalsgatan 8, 59072 Ljungsbro
Passa på att byta/sälja överblivna växter från höstens trädgårdsrensning. Märk växterna med namn och pris. Det blir även fika, lotteri och trädgårdsmingel. Kostnad 40 kr för medlemmar och 60 kr för icke-medlemmar. Ta gärna med lotterivinster.
20 november 14 - 16: Livet är för kort för att odla tråkiga växter. Föredrag av Ludvig Johansson.
Plats: Fontänen, Västra vägen 32, 58228 Linköping (Obs plats: Sal Bergkvist i Fontänen. Ingång genom huvudentrén, sen till höger och längst bort i korridoren.)
Ludvig Johansson berättar om zonknäckeri och hur du ökar chanserna att lyckas med känsliga växter i kallt klimat. Han ger tips om många roliga och udda växter vi kan odla. Ludvig har i 20 år byggt upp sin trädgård “Djungel” med Indiana Jones-tema i Häggum, Skaraborg, där han försöker odla det han vill.
11 december 14 - 16: Vacker trädgård hela året. Ellen Forsström.
Plats: Fontänen, Västra vägen 32, 582 28 Linköping
I Sverige blommar det ofta från maj till augusti med resten av året ligger många trädgårdar öde. Det sägs att vi har en kort trädgårdssäsong i Sverige, men är det verkligen sant? Och måste det vara så? Inte enligt trädgårdsskribenten Ellen Forsström. Hon menar att det går att förlänga säsongen rejält och dessutom skapa en trädgård som är fin på självaste julafton. Ellen är journalist, fotograf och författare. Vacker trädgård året om - Planering, växtval och samspel med grönskan är hennes tredje bok. Ellen är dessutom bosatt utanför Linköping och medlem av Östgötakretsen.
Öppen trädgård
Vi uppmuntrar medlemmarna att visa sina trädgård. Vänligen notera att ni behöver inte satsa extra tid eller göra speciella förberedelser för detta. Det är bara ett informellt tillfälle att träffa andra entusiaster. Vi välkomnar alla oavsett erfarenhetsnivå eller trädgårdensstorlek. Man lär sig alltid något nytt från varje besök. Anmäla gärna till abhay@sta-ostgota.se
12 juni kl 13-17, Gunilla Härefelt och Karl-Göran Karlsson, Krokvägen 34, 60210 Norrköping
Så här beskriver Gunilla och KG sin trädgård: ”Vår trädgård innehåller framförallt blommor, särskilt vårlökar, rosor, pioner, dahlior och sommarblommor. Vår filosofi är att alltid ha något som blommar från mars till november. Vi har även en hel del fruktträd, varav flera är spaljerade, samt en stor spaljerad björnbärsbuske. Men det som dominerar trädgården är alla irisar som vi samlat på oss genom åren och som Gunilla nu börjat att korsa fram för att få egna sorter.”
https://kgkarlsson.nu/
3 juli kl 10-18, Dagnys gröna, Svartmåla 110, 59045 Brokind
En trädgård skapad under senaste 6 – 7 åren på en gammal sommarstugetomt, ständigt i förändring. Flera murade växthus, orangeri i lärk och pallkragarna är utbytta mot tegel och putsade murlådor i olika former. Perenner, buskar och träd i en salig blandning, en trädgård att betrakta, vara och leva i.
Funderar du på att bygga växthus, orangeri eller mura upp ett odlingsområde, kom och träffa muraren på plats under dagen och låt dig inspireras och få tips och råd.
Växter, krukor och trädgårdsdekorationer finns att se i trädgården och ett mindre utbud till salu under dagen.
Pga rådande Covid-19 pandemi kommer vi att ta i mot ett begränsat antal besökare i trädgården samtidigt och ffa i växthusen. Hunden får inte följa med in i trädgården utan vi ber er lämna den utanför. Rökförbud råder.
https://www.svensktradgard.se/besokstradgardar/dagnys-grona/
3 juli kl 10-18, Fridhems trädgård, Kulla Fridhem 1, 59178 Klockrike
Beskrivning: 3000 m2 inspirations- och samlar trädgård, mycket magnolia och rhododendron. Spännande vedartat växtmaterial som t.ex. hjulträd, tulpanträd som började blomma 2015, valnötsträd, Kentucky coffee träd, svart mullbärsträd. Barrväxter, kobrakallor, vinterhärdiga kaktusar, klätterväxter, högvuxna gräs och bambu. Stenpartier, dammar med fisk och ett orient inspirerat område.
Växthuset/Lilla Orangeriet, och rosor på gång.
Lilla dammen nyrenoverad, och nytt område Köksträdgården där kål växer så det knakar.
https://www.svensktradgard.se/besokstradgardar/fridhems-tradgard/
3 juli kl 10-18, Joeys trädgård, Veteklintvägen 34, 61790 Skärblacka
So här beskriver hunden Joey sin trädgård: "Jag sitter mest på soffan och har två trädgårdsarbetare som sköter allt i trädgården. Jag skulle säga att de lyckas göra knappt en tredje del av det jag vanligtvis har i åtanke (ibland föredrar mina trädgårdsarbetare bara titta på Netflix). Mitt mål är att skapa en trädgård som främjar biologisk mångfald och har balans mellan prydnads- and ätliga växter. Varmt välkomna att ta en titt."
https://www.svensktradgard.se/besokstradgardar/joey-s-tradgard/
3 juli kl 10-18, Birgitta & Johnnys trädgård, Springerbergsvägen 9, 590 95 Loftahammar
En trädgård med mycket vatten och som i grunden, med gångar och rabatter, är formad utifrån fyra dammar och ett par bäckar. Här finns en hel del vanliga men också ovanliga växter och träd. Bland annat blommande Tulpanträd, Vitregn, blåregn. Kaukasisk vingnöt m. m. I en önskebrunn finns en Lotusnäckros och det är en av två exemplar som finns i Sverige.
https://svensktradgard.se/besokstradgardar/birgitta-johnnys-tradgard/
3 juli kl 10-18, Mikael och Ingela Magdesjö, Hagstigen 10, 59029 Borensberg
Vår trädgård är på 970 kvadratmeter. Vi började bygga upp den på allvar 2008 och mycket av den gamla gräsmattan har ersatts med rabatter. Trädgården har ingen speciell inriktning men vi har ganska mycket Lilium, Hemrocallis och Pioner, funkior samt en mix av andra perenner. Vi har även en klippträdgård. Vi hade från början inget intresse för Rhododendron, men det har ändrats då vi nu fallit även för dessa växter.
https://www.svensktradgard.se/besokstradgardar/mikael-och-ingela-i-husbyfjol/
3 juli kl 10-18, Mia Götesdotter, Björsäter, Kyrkängsvägen 19, 59794 Åtvidaberg
Villa Stensjö ligger i Kyrkängen, som är gamla delen av idylliska Björsäter på östgötska landsbygden. Här bygger vi en engelskinspirerad trädgård med damm, hönsgård, växthus, potager, rosor och perennrabatter.
https://svensktradgard.se/besokstradgardar/stensjo
11 juli kl 15-18, Elisabeth Lietha, Löjstigen 4, 58729 Linköping
Så här beskriver Elisabeth sin trädgård: "Jag har en radhus trädgård med mycket olika växter men har just nu snöat in på rosor och pioner. I min trädgård som inte är så stor har jag fått arbetat mycket med att få plats med alla växter jag vill ha utan att det blir för plottrigt och trångt. Vilket kan vara en utmaning när man dessutom gilla magnolior, rododendron och clematis. Välkomna."
7 aug kl 14-17, Ida Stockberg, Torstorpsvägen 15, 612 34 Finspång
En trädgård under ständig förändring, jag har alltid nya projekt och planer på gång för trädgården, annars blir jag rastlös! . Har många olika perenner, träd, buskar, och miljöer.
Är särskilt intresserad av Hosta, Echinacea, Japanska lönnar, lundväxter och växter med intressant blad och stam.
Välkomna!
https://www.instagram.com/idastockbergs_garden
Föreläsning: Klätterväxer, den 23 jan 2022
Vi tackar Owe Jaktlund. Tack även till all deltagare och Lena och Inkan för de jättegoda kakorna.
Föreläsning: Fotografera i trädgården, den 21 nov
Vi tackar Peter Ericsson. Tack även till all deltagare och Lena och Inkan för de jättegoda kakorna.
Växtbytardag i Åhagen, den 3e oktober
Tack Lena, Inkan, Ranveig och alla deltagare.
Lökfrossan i Joey's trädgård, den 26 sep
Tack Anna, Cecilia och Ida! Tack även till Lena.