Program 2022

23 januari kl 14: Klätterväxter. Föreläsning av Owe Jaktlund.

Plats: Fontänen Linköping.
Ett föredrag som går på tvären genom släktträdet och istället bara handlar om de växter som kan klänga eller klättra för att ta sig upp till ljuset. Det har blivit en lista på drygt 40 släkten med en eller flera arter och former som är intressanta för våra trädgårdar. Owe går igenom såväl vedartade och perenna växter samt några annueller, som då inkluderar de som inte överlever en normal vinter hos oss. Några av växterna är gamla bekanta för de flesta av er men kanske är det någon som ni aldrig har hört talas om. PS Klematis och rosor ingår inte i föredraget.


6 februari kl 15: Årsmöte och föreläsning om frösådd av annuella blommor av Natalia Nunez.

Plats: Fontänen Linköping.

Natalia Nunez, utbildad trädgårdsmästare och snittblomsodlare som driver Den goda floran kommer i denna föreläsning ta upp odlingsvärda blommor både till snitt och som förgyller trädgården. Frösådd är temat och vi går igenom olika tekniker och aspekter för att lyckas. För mer information https://dengodafloran.se/. Inget inträde.


27 mars kl 14: Rosor. Föreläsning av Roland Hermansson.

Plats: Fontänen Linköping.

Odlingsvärda rosor för nordiska förhållande och hybridiseringsarbete. En av rosorna med Roland som förädlare är den populära Ydrerosen. Kostnad 60 kr för medlemmar och 100 kr för Icke-medlemmar. Fika och lotteri. Ta gärna med lotterivinster.


24 april kl 15: Växtbytardag. Hos Peter Hult 

Plats: Kuggtorp Grönlund, Gammalkil.
Passa på att byta/sälja överblivna växter från höstens trädgårdsrensning eller årets frösådder. Märk växterna med namn och pris. Det blir även fika, lotteri och trädgårdsmingel. Kostnad 40 kr för medlemmar och 60 kr för Icke-medlemmar. Fika och lotteri. Ta gärna med lotterivinster.


8 maj kl 15: Vi besöker plantskolan Linudden. 

Sortimentet omfattar till stor del det som kanske är lite svårare att hitta i de flesta andra plantskolor, även om också vanliga sorter erbjuds. Det behöver för den skull inte vara svårodlat eller exklusivt, även om det kanske kan gälla för en del erbjudna växter. Tyngdpunkt ligger på Magnolia och Rhododendron, men även andra buskar och träd, ovanliga perenner, lökväxter, orkidéer wtc erbjuds. Urvalet görs främst med tanke på entusiaster, men många plantor är också lämpliga för nybörjare och många plantor har valt för deras härdighets skull. Se gärna mera information https://linudden.se/. Vi hoppas kunna arrangera samåkning till Linudden. Mera information kommer. Inget inträde.Ta med fikakorg.

14 maj kl 10 - 15: Vi tillverkar lätta tråg. Ann-Christine Holmgren guidar oss.

Plats: Hos Ranveig Nåbo. Ryckelsby Åhagen.

Välkommen till en endagskurs i gjutning av lätta tråg. Ett snyggt inslag i trädgården och perfekta för känsliga växter och alpiner. Vi kommer att köpa in material som du betalar på plats. För ett mindre tråg, ca 30x30x20 ligger materialkostnaden på ca 150 - 200 sek och därutöver tillkommer en kursavgift på 100 kr. Ta med egen form, plasthandskar och skyddande kläder. Ta gärna med lunch. Fika bjuder vi på. Max antal personer är 12. Anmälan görs till ranveig@sta-ostgota.se.
Öppen trädgård

Vi uppmuntrar medlemmarna att visa sina trädgård. Vänligen notera att ni behöver inte satsa extra tid eller göra speciella förberedelser för detta. Det är bara ett informellt tillfälle att träffa andra entusiaster. Vi välkomnar alla oavsett erfarenhetsnivå eller trädgårdensstorlek. Man lär sig alltid något nytt från varje besök. Anmäla gärna till abhay@sta-ostgota.se


12 juni kl 13-17, Gunilla Härefelt och Karl-Göran Karlsson, Krokvägen 34, 60210 Norrköping

Så här beskriver Gunilla och KG sin trädgård: ”Vår trädgård innehåller framförallt blommor, särskilt vårlökar, rosor, pioner, dahlior och sommarblommor. Vår filosofi är att alltid ha något som blommar från mars till november. Vi har även en hel del fruktträd, varav flera är spaljerade, samt en stor spaljerad björnbärsbuske. Men det som dominerar trädgården är alla irisar som vi samlat på oss genom åren och som Gunilla nu börjat att korsa fram för att få egna sorter.”
https://kgkarlsson.nu/


3 juli kl 10-18, Fridhems trädgård, Kulla Fridhem 1, 59178 Klockrike

Beskrivning: 3000 m2 inspirations- och samlar trädgård, mycket magnolia och rhododendron. Spännande vedartat växtmaterial som t.ex. hjulträd, tulpanträd som började blomma 2015, valnötsträd, Kentucky coffee träd, svart mullbärsträd. Barrväxter, kobrakallor, vinterhärdiga kaktusar, klätterväxter, högvuxna gräs och bambu. Stenpartier, dammar med fisk och ett orient inspirerat område.
Växthuset/Lilla Orangeriet, och rosor på gång.
Lilla dammen nyrenoverad, och nytt område Köksträdgården där kål växer så det knakar.
https://www.tradgardssverige.org/tradgardar/fridhems-tradgard/


3 juli kl 10-18, Joeys trädgård, Veteklintvägen 34, 61790 Skärblacka

So här beskriver hunden Joey sin trädgård: "Jag sitter mest i soffan och ger order till mina två trädgårdsarbetare.Jag skulle säga att de lyckas göra knappt 30 % av det jag vanligtvis har i åtanke (ibland föredrar mina trädgårdsarbetare bara titta på Netflix. Lata människor!). Mitt mål är att skapa en trädgård som främjar biologisk mångfald och har balans mellan prydnads- and ätliga växter. Välkomna att ta en titt."
https://www.tradgardssverige.org/tradgardar/joeys-tradgard/


11 juli kl 15-18, Elisabeth Lietha, Löjstigen 4, 58729 Linköping

Så här beskriver Elisabeth sin trädgård: "Jag har en radhus trädgård med mycket olika växter men har just nu snöat in på rosor och pioner. I min trädgård som inte är så stor har jag fått arbetat mycket med att få plats med alla växter jag vill ha utan att det blir för plottrigt och trångt. Vilket kan vara en utmaning när man dessutom gilla magnolior, rododendron och clematis. Välkomna." 

Tidigare aktiviteter

Föreläsning: Fotografera i trädgården, den 21 nov

Vi tackar Peter Ericsson. Tack även till all deltagare och Lena och Inkan för de jättegoda kakorna. 

IMG_E6589
IMG_E6592
IMG_E6593
IMG_E6591

Växtbytardag i Åhagen, den 3e oktober

Tack Lena, Inkan, Ranveig och alla deltagare. 

Lökfrossan i Joey's trädgård, den 26 sep

Tack Anna, Cecilia och Ida! Tack även till Lena.